IULIE 2025: BAROMETRUL Informat.ro - INSCOP Research: Violența domestică la adresa femeilor | 64.2% dintre români cred că, în ultima perioadă, numărul femeilor care au suferit de acte de agresiune în familie a crescut

Conform BAROMETRULUI Informat.ro – INSCOP Research, ediția a II-a, realizat în perioada 20-26 iunie 2025, două treimi dintre români cred ca numărul cazurilor de violență domestică împotriva femeilor a crescut în ultima perioadă.
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research este un sondaj de opinie lunar realizat de INSCOP Research la comanda platformei de știri Informat.ro în parteneriat cu think-tankul Strategic Thinking Group.
Pachetul de întrebări privind violența domestică în rândul femeilor a fost elaborat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, prin intermediul Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe).
BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research își propune să aducă în atenția publică teme de interes pentru a stimula conversații naționale despre subiecte diverse și politici publice esențiale pentru prezentul și viitorul României pornind de la opinia românilor în parteneriat cu centre de gândire și instituții academice de prestigiu. Este un demers prin care ne propunem să contribuim la consolidarea democrației prin utilizarea de instrumente științifice și credibile care aduc în prim planul dezbaterii publice vocea cetățenilor.
Metodologie: Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”BAROMETRUL Informat.ro – INSCOP Research surprinde o preocupare majoră a populației față de subiectul violenței domestice asupra femeilor, cu 64,2% dintre respondenți percepând o creștere a numărului de femei care au suferit de acte de agresiune violenta în familie. Această percepție este semnificativ mai intensă în rândul persoanelor vârstnice (peste 60 de ani) și a celor cu educație primară. În ciuda vizibilității ridicate în mass-media a subiectului (81,6% au auzit discutându-se în presă despre subiectul violenței asupra femeilor), implicarea în urmărirea știrilor este inegală, tinerii fiind mai puțin conectați decât vârstnicii. Evaluarea activității poliției arată o nemulțumire larg răspândită (70,4%), semnalând o lipsă de încredere în capacitatea instituției de a gestiona problema. Datele sugerează o nevoie urgentă de politici publice mai eficiente și de campanii țintite de conștientizare și prevenție.”
Andreea Voina, lect. univ. dr. FSPAC/ Universitatea Babeș Bolyai: ”Datele BAROMETRULUI Informat.ro-INSCOP Research indică o conștientizare ridicată a fenomenului violenței domestice la adresa femeilor, peste 80% dintre respondenți afirmând că au auzit recent despre astfel de cazuri în mass-media. Cazurile de violență apar zilnic în buletinele de știri, cazul uciderii Teodorei și protestele legate de violența de gen au făcut subiectul mai vizibil. Cu toate acestea, interesul activ al publicului pentru subiect este moderat, ceea ce poate sugera o oboseală informațională sau o banalizare a acestui fenomen ca subiect media. Percepția generală este că fenomenul se află în creștere, cu precădere în rândul femeilor, vârstnicilor și persoanelor din mediul urban mic, ceea ce indică o percepție acutizată a vulnerabilității sociale. Nemulțumirea față de activitatea poliției în combaterea acestui fenomen este majoritară, indicând lipsa de încredere în capacitatea instituțională de protejare a victimelor. Din date reiese, așadar, o societate românească alertată, dar sceptică, în care responsabilitatea combaterii violenței de gen pare insuficient asumată de autorități.”
Violența domestică, reflectată în mass media
81.6% dintre români declară că au auzit în ultima perioadă discutându-se în mass media despre cazuri de violență domestică la adresa femeilor. 18.4% spun că nu au auzit discutându-se despre acest subiect în ultima perioadă.
Urmărire știri despre violența domestică
18% din respondenți spun că au urmărit foarte mult știrile despre violența domestică la adresa femeilor, 28.7% destul de mult, 31.2% destul de puțin, iar 3.3% deloc. 0.4% nu știu sau nu răspund.
Declară că au urmărit foarte mult și destul de mult știrile despre violența domestică la adresa femeilor mai ales: votanții PSD și USR, persoanele peste 60 de ani și locuitorii din București.
Evoluția numărului de cazuri de violență domestică
64.2% dintre cei chestionați cred că, în ultima perioadă, numărul femeilor care au suferit de acte de agresiune violentă în familie a crescut. 4.2% sunt de părere că a scăzut, 19.1% că a rămas la fel de mare, iar 3.3% că a rămas la fel de mic. 8.9% spun că nu știu / nu pot aprecia, iar 0.3% nu răspund.
Votanții PSD și AUR, femeile, persoanele peste 60 de ani, persoanele cu educație primară și locuitorii din urbanul mic cred într-o proporție mai mare decât restul populației că numărul femeilor care au suferit de acte de agresiune violentă în familie a crescut. Sunt de părere că numărul cazurilor de violență domestică a rămas la fel de mare mai ales: votanții USR, persoanele sub 45 de ani, cei cu educație superioară și locuitorii din București.
Activitatea poliției în combaterea violenței domestice
Întrebați în ce măsură sunt mulțumiți sau nemulțumiți de activitatea politiei romane in ceea ce privește combaterea violentei domestice la adresa femeilor, 7.1% spun că sunt foarte mulțumiți, 18.1% mai degrabă mulțumiți, 35.6% mai degrabă nemulțumiți, iar 34.9% foarte nemulțumiți. 4.4% nu știu sau nu răspund.
Prezentarea grafică a datelor este disponibilă aici: BAROMETRUL Informat.ro - INSCOP Research: Violența domestică la adresa femeilor